ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Lastbilar - Allt du behöver veta om Lastbilar
Lastbilar - Bäst information om LastbilarLastbilar

Lastbilar

Lastbilar ingår i samma klass fordon som personbil eller buss med Skillnaden mellan en lastbil och en vanlig bil är att lastbilen väger över 3.5 ton. Mellan lastbilen och bussen är skillnaden att lastbilen inte får vara avsedd för persontransport och att lastbilen inte får ha fler än 8 passagerare.

För lastbilar gäller följande:

  • Lätt lastbil har en totalvikt av maximalt 3½ ton.
  • Tung lastbil har en totalvikt över 3½ ton.

För de tunga lastbilarna finns de två underkategorier där en gräns på 16½ ton gäller.Körkort för lastbil

För att få köra lastbil måste lastbilsföraren ha ett speciellt lastbilskörkort. Det finns fyra olika körkort för de som ska köra lastbil.

Lastbil körkort
  • C1 gäller för lastbilar eller personbilar upp till 7½ ton och med släpvagn på max 750 kg. Denna lastbil får köras från 18 års ålder.
  • C1E gäller för lastbilar med vikt upp till 12 ton inklusive en eller två släpvagnar och du måste vara 18 år
  • C innebär rätt att köra lastbil utan viktbegränsning och dra släp med vikt upp till 750 kr. För dessa lastbilar mesta föraren vara 21 år.
  • CE är för lastbilar utan viktbegränsning med ett eller flera släp. För denna typ av lastbilskörkort måste man vara 21 år.

Förnyelse av ovanstående körkort för lastbilarna ska göras vart 5:e år. I samband med förnyelsen ska en hälsodeklaration samt ett synintyg lämnas in och för lastbilsförare över 45 år ska ett läkarintyg lämnas in för att körkortet för lastbil ska kunna förnyas.