ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Lastbilarnas utveckling - Lastbilarna utvecklas snabbt
Lastbilar - Bäst information om LastbilarLastbilarnas utveckling

Lastbilarnas utveckling

Alla bilar har används för att lasta saker och människor. Med den första renodlade lastbilen byggdes av tyska Daimler i slutet på 1800-talet.

Lastbilarnas historia

De första lastbilarna hade hårda hjul som gjorde att de skakade och vibrerade sönder ganska snabbt. När de första däcken som pumpades med luft började användas hos lastbilarna på 1920-talet samtidigt minskade vibrationerna mycket. I och med att kardanaxlar började användas för att fördela drivningen till den stela bakaxeln började lastbilarna konkurrera ut häst & vagn rejält.

I New York ansåg man att lastbilen var en väsentlig miljöförbättring i.o.m. gatorna inte längre täcktes av hästspillning.Lastbilsmotorns utveckling

Lastbilsmotorns framsteg

En stor förbättring av lastbilarna var när dieselmotorn introducerades under 1950-talet vilket hade fördelen med sig att lastbilarna vridmoment på låga varv ökade väsentligt samtidigt lastbilarna blev både starkare och klarade att dra tyngre laster.

Från 1970-talet och fram till nu har lastbilstillverkarna arbetet hårt med att få motorn mer energieffektiv, lägre utsläpp av och mindre buller. Tjugofem nya lastbilar låter lika mycket som en 40 år gammal lastbil.